Venocaps - NL
Diastop NL

Traagwerkende schildklier : een veelvoorkomende aandoening

15 maart 2016

Hoe werkt de schildklier ?

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan ter hoogte van de hals dat schildklierhormonen  (T3 en T4) produceert. Deze hormonen sturen de stofwisseling in uw lichaam en regelen heel wat processen. Wanneer uw schildklier te traag werkt, wordt het metabolisme vertraagd wat zich laat merken ovv zeer verscheidene klachten.
In 95 % van de gevallen ligt de oorzaak bij de schildklier zelf ten gevolge van een auto-immuunaandoening. De andere 5 % wordt veroorzaakt door  oa medicatie, ontsteking na zwangerschap, probleem met de hypofyse...
 
Een traag werkende schildklier (=hypothyroïdie) komt vrij vaak voor. Men ziet dit meer bij vrouwen (5,8 %) dan bij mannen (1,2 %)  en het aantal patiënten neemt ook toe met de leeftijd.

Wat zijn de symtomen ?

De klachten verschillen sterk van persoon tot persoon en zijn divers.

Typisch zijn :
- gewichtstoename (zonder aanwijsbare reden)
- vermoeidheid, lusteloosheid, depressieve stemming, concentratieproblemen
- koude handen voeten, witte vingers
- constipatie
- huidveranderingen : droge, bleke huid, ruwer haar en haaruitval, broze nagels
- spierzwakte, spierstijfheid ('s morgens) , gewrichtsontsteking
- verstoorde menstruatiecyclus


Wat kan uw arts doen ?

De diagnose gebeurt op basis van een gewoon bloedonderzoek. De behandeling bestaat uit een inname van Thyroxine, een geneesmiddel dat het schildklierhormoon vervangt en dagelijks toegediend wordt. Het instellen van de juiste dosering vraag soms wat tijd en vraagt herhaalde bloedonderzoeken tot de klachten verdwenen zijn en tot de bloedwaarden normaal zijn.

De inname van het geneesmiddel Thyroxine (Euthyrox, L-Thyroxine) gebeurt het best 's morgens voor het ontbijt. Calcium en ijzersupplementen verstoren de opname van Thyroxine en worden dan best min 4 uur later genomen.

Vraag hiervoor raad aan uw apotheker.