Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

DERMATOLOGIE - Schimmelnagel

04 februari 2019

Schimmelnagel.

Bij een schimmelnagel is de nagel aangetast door een schimmel of een gist. Gisten en schimmels vormen sporen in de nagel zelf. Deze sporen kunnen jarenlang actief blijven en zijn moeilijk weg te krijgen. Hierdoor wordt er onder nagel een brokkelige laag gevormd die de nagel omhoogduwt. Ook kan de nagel zelf broos en brokkelig worden. Het lijkt alsof de nagel dikker wordt. Men spreekt dan foutief van een kalknagel. Het lijkt alsof de nagel verkalkt.

De kleur van de nagel kan wijzigen. Soms heeft de nagel een gele,groene of bruingrijze kleur. Indien één nagel is aangetast, is het mogelijk dat zonder behandeling meerdere nagels worden aangetast door een schimmel. Meestal is het een teennagel,hoewel ook een vingernagel door een schimmel kan worden getroffen.

Wanneer is het beter dat U aan Uw huisarts advies vraagt ?

Als de schimmel meer dan één nagel heeft aangetast, gaat U beter naar Uw huisarts voor advies. In functie van de ernst van Uw aandoening zal Uw huisarts U een orale behandeling met antischimmelgeneesmiddel voorstellen. Deze geneesmiddelen op basis van itraconazol of fluconazole of terbinafine vragen begeleiding en advies van Uw huisarts.

Als U naast een schimmelnagel ook last heeft van zwemmersexzeem, kale plekken op de hoofdhuid of andere schilferende huiduitslag is een meervoudige behandeling nodig en gaat U beter naar Uw huisarts.

Indien U diabetespatiënt is een goede voethygiëne uiterst belangijk en gaat U beter met Uw klachten naar de huisarts.

Wat kan je er zelf aan doen ?

Je kan zorgen voor een goede voethygiëne. Door je voeten regelmatig te wassen met een ontsmettende zeep. Daarna goed te drogen met een propere handdoek.

Opgelet met pedicure. Het best snij je teennagels niet te kort en recht af. Kleine wondjes geven schimmel de kans om door te dringen tot je nagels.

Schimmels kunnen worden overgedragen van de ene persoon naar de andere. Daarom draag je best slippers in zwembaden en sauna's.

Wat kan de apotheker voor je doen ?

Heeft u last van een schimmelnagel, dan kan je Dynapharapotheker je helpen bij je keuze . Bij je Dynapharapotheker vind je producten voor een plaatselijke behandeling .

Wat kunnen geneesmiddelen voor je doen ?

Om een nagelschimmel te behandelen zijn er plaatselijk aan te brengen oplossingen op basis van miconazol. Er zijn ook zalven die je kan aanbrengen op basis van miconazol of terbinafine. Sommige producten brengen een laklaag aan die de nagel versterkt.

Naast lotion en crèmes is een goede voethygiëne belangrijk. Zo kan je voeten één of meermaal per week wassen met een schimmelwerend product op basis van povidone.

Soms is een behandeling met tabletten met antischimmelmiddel nodig. Hiervoor ga je best voor advies langs bij je huisarts.